Tuesday, May 31, 2016

3.klass külas Prillimäel Kaljumäe talus

Ilusal kevadpäeval käisime vahvas kohas. Külastasime Kaljumäe talu. Seal oli väga lahke perenaine, kes tutvustas meile oma loomi. Tal  olid kitsed Iti ja Kusti, lammas Ott, küülik Juki, tibud ja poni. Saime seal turnida, batuudil hüpata, palli mängida, metsas jalutada. Tänud Marie emale ja noortekeskusest Annikale, kes meid aitasid sinna transportida ning lahkele perenaisele. 

2.klass jalgrattamatkal


Fotograaf Kaspar Taaveti ema

ÕUESÕPPETUNNID

Monday, May 30, 2016

Tulekul

31. mail kl 10.00 4.klassi lõpuaktus. Selga pidulik riietus!
1. juunil kl 10.00 kohtume Vembu-Tembumaal värava juures. Kaasa allkirjastatud lubakiri, jook, peas peakate, vajadusel kaasa päikesekaitsekreem.
2.juunil sõidame hommikul otse Kohilasse. Kl 9.00 algavad Olümpiamängud Bussid koju kl 13.30
3.juunil sõidame hommikul otse Kohilasse.  Bussid väljuvad hommikul 1 tund hiljem. Toimub klassijuhatajatund ja aktus. Selga pidulik riietus. Bussid koju kl 12.00
4.juunil algab VAHEAEG

Thursday, May 26, 2016

Meil käisid vahvad külalised - Sutlema lasteaia koolitulijad koos õpetajatega.

Janete: Kahjuks see laps, keda mina aitasin meie kooli ei tule.
Laura: Lasteaia lastega  oli tore  koos käsi joonistada ja tegutseda.
Martha: Nad olid hästi rõõmsad ja küsisid abi, kui seda vajasid.
Paul: Sain natuke Karl Roomeo vennaga mängida. Ta oli üsna lärmakas, kui me koos turnisime.
Kertu: Lapsed olid nii armsad. Meie juhendasime koos Adeelet.
Janeli: Mul oli tore Jannele kooli näidata.
Liisi: Kahjuks ei saanud osaleda, olin võistlustel
SOOVIME TEILE, VÄIKESED SÕBRAD, HEAD KOOLITEED.

Wednesday, May 25, 2016

Loodusõpetuse tund Hele Nora juures Uuetoa talus.

Reedel, 20. mail käisime klassiga Hele Nora juures. Ta ema võttis meid südamesoojusega vastu.  Nende  perel on palju koduloomi. Me saime paitada ja sülle võtta jänkusid, nägime ka kümnepäevaseid jänkupoegi.  Me pidime valima ühe looma või linnu, keda jälgida ja uurida. Meie valisime kanad. Üks kukk oli nii suur ja tal oli vikerkaareline selg. Vaatasime ja uurisime neid, kui korraga nägime  kalkunit, kes ajas oma saba puhevile. Linnuaias olid ka haned. Saime näha ka „loksuvat“ kana. Ega kaua teda ei vaadatud, sest kõikide silmad nägid koera. Seejärel läksime terrassile, kus olid vaibad, millele istusime ja hakkasime Hele Nora emale küsimusi esitama ja vastuseid vihikusse kirja panema. Taluperenaine pakkus meile maitsvat rabarberikooki ja teed. Peale koogi söömist tegime mõned pildid. Olime olnud kui loomaaias.

Roomeo: tegin Hele Nora emale suure kalli.
Konstantin: mulle meeldisid kõige rohken küülikud.
Kristofer: ühesõnaga – päev oli vahva!
Ja oligi aeg kooli tagasi minna.


Enne kooli jõudmist rohisime veel Hageri metsas oma puud puhtaks ning korjasime nurmenukke.

Tuesday, May 24, 2016

Raamatukogutunnid tädi Anneliga

Kevad on ilus ja põnev aeg. 2. ja 3. klassile toimusid vahvad tunnid Hageri raamatukogus. Tädi Anneli tutvustas uusi raamatuid, luges katkendeid ning tutvustas projekti Suveraamat 2016. Need tunnid on väga vajalikud: lapsed on leidnud tee raamatute juurde. Vaatamata ilusale ilmale istusid lapsed pärast klassis ninad raamatutes. Osad lugesid ajakirja "Miki-Hiir".

SUVERAAMAT 2016“
01.06 – 22.08.2016
Programmis osalemiseks:
1.          Vali endale meelepäraseid  raamatuid soovitatud raamatute nimekirjast, mida leiad raamatukogu blogist kohilaraamat.blogspot.com või saad Kohila või Hageri raamatukogust 

2.     Iga laenutatud raamatuga saad kaasa küsitluslehe ja esimesel korral ka oma isikliku lugemispassi, kuhu saad templi  kui oled tagastanud täidetud  küsitluslehe või raamatu ainel joonistatud pildi (A4).
3.     Korraga saad laenutada kuni 2 raamatut kaheks nädalaks.
4.     Suveprogramm „Suveraamat 2015“ kestab suvekuudel ( juuni, juuli, august)
5.     Parimad on need, kes koguvad suve lõpuks oma lugemispassi kõige rohkem templeid. Suvelugemise lõpupeole saavad need, kel on loetud vähemalt 5 raamatut.
6.     Otsi raamatukogus arvamustepuud, kus saad hääletada oma lemmikraamatu poolt
meeldis väga
meeldis
ei meeldinud

Samuti on võimalus oma lemmikraamatule hinnang anda Raplamaa RIKSWEBis Raamatukogu soovituste alt Kohila raamatukogu Suvelugemise soovitusnimekirjadest.
7.     PIDU PARIMATELE SÜGISEL!  ÜLLATUSED!   AUHINNAD !

Sunday, May 22, 2016

3.klassi klassihommik koos praktikant Kaisa ja Tessiga

Oli imeline reede. Algul tegime eesti keele tasemetöö ning seejärel oli klassihommik koos Tessi ja Kaisaga.  Tessi paigutas saali ja Kaisa hoolitses söögi eest. Läksime saali ja  nägime, et laual oli kringlit, igasuguseid krõpse. Esimene mäng oli ringis: kõik kirjutasid paberitele 3 asja enda kohta ja need sedelid panime kaussi. Pärast siis arvasime ära, kelle lause oli. Mõnda asja me juba teadsime, aga saime ka uut teada üksteise kohta.  Peale mängu me sõime, sõitsime autodega või olime niisama. Võtsime kõik taldrikud ja panime sinna toitu. Karolil oli kaasas Sprite ja mul Kellukese limonaad. Seda jagasime kõigile. Morssi oli ka.  Me mängisime igasuguseid mänge.  Näiteks ajalehe mängu tantsimisega, pikkanina, Me vaidlesime, mis mängu mängida, kas silmapilgutamist või kiriku rotte.  Lõpuks mängisime veel ühte zombide mängu. See oli lõbus. 

Eelmisel päeva me joonistasime Kaisast pilte, panime need kõik kokku ja emadepäeva peol tehtud 2 fotot lisasime ka.  Kirjutasime Kaisale midagi ilusat. Nii tuli raamat, mille me Kaisale koos kinkisime. Veel andsime talle väikese šokolaadikarbi. Tegime siis veel grupikalli pildi. Lõpuks  hakkasime koristama ja otsi kokku tõmbama. Kui me lõpuks klassi jõudsime vaatasime multikat "Käsilased". See oli väga tore mutifilm.

Mulle meeldis klassihommik, meeldis mängida ja krõpse süüa ning multikat vaadata. Oli tore ja põnev ning eriti toredad mängud. Ma tahaksin veel selliseid klassihommikuid. Meil oli hea päev.

Kaisa õpingud algasid Hageri klassides. Hetkel õpib ta juba tegevusterapeudiks ning oli oma vanas armsas koolimajas praktikal.

Friday, May 20, 2016

2.klass Tallinnas

Neljapäeval käisime rongiga Tallinnas.
Esimeseks kiirustasime Eesti Loodusmuuseumisse, kuhu jõudsime siiski varem, aga sellest polnud midagi, sest giid oli meie jaoks juba olemas. Läksime teisele korrusele, kus giid viis meiega läbi tunni Elu vees, täpsemalt Läänemeres. Muuseumis olid topised hüljestest, veeloomadest, lindudest.
Elisabeth: sain teada, et hülgepojad ei elagi vees. Neil on pehme karv, mis võib märjaks minna.
Kaspar: kui hüljes tuleb veest välja, raputab end korraks ja on kohe kuiv nagu soojal suvel puutükk.
Kristofer: saime katsuda päris haugi hambaid.
Konstantin: mulle meeldis haugi pea, sest selle sees oli väga palju hambaid, isegi keele peal.
Roomeo: mina ei julgenud haugi hambaid katsuda.
Liisbet: arvasin, et kalad on ka päris, kuid need olid tehtud vormi järgi plastikust ja olid täpselt samasugused kui vees.
Kärol: kui kaladel on pulmad, muudavad nad selleks ajaks värvi – üks oli täpiline, teine vikerkaarevärviline.
Hele Nora: silm läheb teise kala külge nagu iminapaga ja imeb sellest haigest kalast süüa. Terved ennast kätte ei anna.
Elisabeth: merivarblasel on kõhu all iminapp.
Pärast veeloomade õppimist, saime näha erinevaid  samblikke.
Loodusmuusemist läksime kohvikusse Pagaripoisid.  Ka emadele ostsime magusaid kingitusi.
Edasi küsis õpetaja, miks Tallinn lonkab?  Ta viis meid Pika ja Lühikese Jala tänavale. Saimegi tead, et lonkamise põhjuseks on, et üks jalg on Tallinnal lühem kui teine.
Pikal tänaval on Eesti Lastekirjanduskeskus. Seal rääkisime vanadest raamatutest ja nende illustraatoritest. Pikemalt räägiti meile Edgar Valterist. Olime tema galeriis. Tema on kõige rohkem illustreerinud lasteraamatuid. Samas on ka kirjutanud raamatuid.
Rääkisime veel ka Heiki Ernitsast, kes on 21. sajandi parim lasteraamatute kunstnik. Ta on võitnud 6 Nukitsat.
Saime käia ka kunstnike näitusel ja raamatukogus. Raamatukogus oli põnev laelamp.
Enne rongile minekut käisime Tornide väljakul, kus tegime pilti õõnsast puust, kuhu mahtusime ise sisse.
Ja oligi aeg rongile minna.
Päev oli väga vahva!

Sunday, May 15, 2016

25.mail ootame Hagerisse 1.klassi astujaid.

Traditsiooniliselt tutvustame koolitulijatele oma koolimaja ning toimub üks koolitund. Tutvustajateks on 4.klassi õpilased. Sutlema lasteaia rühm tuleb ühiselt koos õpetajatega, kuid ootame ka lapsi, kes Sutlema lasteaias ei käi ja soovivad meie koolimajas õppimist alustada.

Kohtume 25.mail kl 13.00

Sulle laulan oma kaunimad laulud...

Ettevalmistused emadepäevaks Hetketabajaks Kohila Gümnaasiumi õpilasesinduse liige Heili Rungi

Wednesday, May 11, 2016

2. ja 4. klass käisid õppekäigul SIlmal

Hommikul kogunesime Kohilasse ja pool üheksa startisime Silmale. Bussisõit oli vahva. Nägime sookurgi, hobuseid, raba, kevadist loodust, õites toomingaid. Silmal võttis meid vastu giid. Ta õpetas meile, kuidas veest kahvadega veeloomi püüda.  Jagasime lapsed gruppidesse, iga grupp sai ühe kahva ja vanni, kuhu loomad panna. Ja püük läks lahti!
Kristofer: saime õppetunni, et kahva pole vaja liiga sügavale lükata, muidu palju muda.
Liisbet: mulle meeldis see, et me kõik saime kahvaga loomi püüda.
Roomeo: meie grupp sai lausa kolm puruvana.
Elisabeth: mulle meeldis koostööd teha, keegi kellegagi ei riielnud, aitasime üksteist.
Maria: mulle meeldis putukate püüdmine.

Püügi lõppedes viisime loomi täis vannid terrassile ja hakkasime neid lusikatega akvaariumisse tõstma. Iga rühm sai mapi ja raamatu, kust sai vaadata, mis loomad kätte said. Siis uurisime kõik koos kõikide rühmade püütud loomi. Meil olid puruvanad, sarvtigu, vesilest, ujur, liuskur, kiilivastsed. Saime teada, et kiilivastsed on kaks kuni kolm aastat vees, enne kui lendu lähevad. Akvaariumis olid  veel vesihark, kirpvähk, sõudur. Tegime veeloomade uurimisele väikese pausi ja korraldasime pikniku.


Järgmine tund õppisime tundma Läänemerd. Põrandal oli suur mere kaart. Saime teada, mis riigid
asuvad selle mere ääres – Eesti, Läti, Leedu, Venemaa, Rootsi, Taani, Poola, Soome, Saksamaa. Saime teada ka, mis jõed suubuvad ja puhastavad Läänemerd. Kogu merevee vahetamiseks kulub 50-60 aastat. Kaardile asetasime suuremate saarte nimed. Kaardile panime ka mere osad – Soome, Botnia ja  Liivi laht. Edasi mängisime. Panime  gruppidele nimed  ABC, Kana, Jäätis ja Prod. Veeretasime täringut ja selle numbriga lipik tuli üles leida. Selle peal oli küsimus, mille pidi meelde jätma, et see giidile edasi öelda ja siis sellele ka vastata. Kui vastatud, veeretasime täringut uuesti ja selle numbri liitsime eelmisele numbrile ja saimegi jälle otsime minna. Kaarte oli 30. Kõige enne sai 30 punkti täis Kana. Järgnesid Prod, ABC ja Jäätis.
Edasi liikusime jalutuskäigule. Enne aga uurisime taluloomi. Nägime kanu, kukke, kitse.  Suvel tulevad võib olla ka jänesed. Teel jäänukjärve äärde saime maitsta looduslikku murulauku ja Roomeo sai aialt elektrit. Jäänukjärv on jäänud alles Läänemerest, sest enne oli seal suur meri.
Kolm päeva tagasi olid sinna toodud veised, kes olid seal „muruniiduki“ asemel. Karja hulgas oli ka üks pull, kes liikus meie poole ja giid arvas, et parem oleks ära minna. Ja oligi aeg tagasi sõita.
Oli väga-väga-väga põnev ja õpetlik ja huvitav ja lõbus ja naljakas ja tore väljasõit!




Tuesday, May 10, 2016

Sulle laulan oma kaunimad laulud...

Kallid emad ja vanaemad!
Emadepäeva tähistame Hageris 10.mail algusega
kl 17.30. Varuge aega!
Alustame laste kontserdiga, sellele järgneb väike kohvilaud ning seejärel kuulame kõik koos Pirjo Levandit ja Kaido Kodumäed. Ehk leiavad isadki aega tulla.



Monday, May 9, 2016

4.h klassil suur töö tehtud: uurimistööd esitletud

5. mail tutvustasid 4.klassi õpilased Kohilas oma uurimistöid. Kuulajateks olid lisaks oma klassile ka direktor Neeme Lumi, õppealajuhataja Viivika Suurmäe, 3.klassi õpilased ja õpetajad. Kõigilt õpilastelt küsisid kuulajad küsimusi ning keegi vastamisega hätta ei jäänud.
Direktor tegi lühikese kokkuvõtte kuuldust-nähtust  ning tõi välja 3  läbivat tähelepankut:

  • Hea teemavalik
  • Julge esinemine
  • Arvutikasutamise oskus.
Õpilaste tänusõnad kuulusid õp Urve Hinnile, Merike Tiidrusele ning oma vanematele. 

1.h klass koolimetsa istutamas.




Friday, May 6, 2016

Näiteringi lapsed esinesid Sutlema lasteaia lastele


3.mai päiksepaistelisel päeval jalutas  Hagerisse Sutlema lasteaia pere. Neile esinesid 2. ja 3. klassi näiteringi lapsed Maria Saarna juhendamisel. Eelmisel päeval käisid 1.kl näiteringi lapsed külas Sutlema lasteaias.

Wednesday, May 4, 2016

Tantsuorienteerumine Kohilas

29.mail toimus Kohilas järjekordne tantsuorienteerumine. Sel aastal osalesime ka meie st terve Hageri koolipere.  Ilmataadil oli selle päeva kordaminekus suur osa: päike paistis ning tuul paitas soojalt. Tore oli õppida tantse vanemate koolikaaslaste õpetuse järgi!  Selle aasta üle-Eestiline tants oli Kikkapuu. Tänud kõigile korraldajatele eesotsas Sigdi ja Ulvi Mägiga!