Tuesday, May 9, 2023

Rapla maakonna folklooripäev 2.klassidele Hageris

 Kohila Gümnaasium sai väljakutse korraldada Rapla maakonna 2. klasside folklooripäev. Kuna Hageris on kõik võimalused selleks olemas,  siis valiti see ka läbiviimise kohaks. Ettevalmistused algasid juba veebruaris. Mõtted ja plaanid pani mõttetalgutel kirja arendusjuht Janika Volga, organisatoorsete küsimustega tegeles allakirjutanu.


5.mail täituski  Hageri koolimaja Raplamaa õpilaste ja õpetajatega. Päevakohaselt oli märgata värvikirevust: triibuseelikud, vööd, mütsid, vestid jms. Lisaks pilkudes ootusärevus.

Päev algas rahvamaja saalis ühises ringis. Hageri 2.klassi õpilased olid eeslauljateks  tervituslaulule, mille sõnade autoriks olid ka 3.klassi õpilased. Osalejaid tervitas Kohila gümnaasiumi direktor Kirsti Solvak. Seejärel tutvustati töötubasid ning kõik õpilased said valida endale värvilise käepaela, mille alusel moodustusid rühmad. Töötubade järjekord oli kirjas pärlikaartidel (Liikuma kutsuv kool). Peale väikest siblimist ja sädistamist leidsid kõik esimese töötoa juhendajad ning liikusid tegutsema. Rahvamajas ja koolimajas valitses korraga vaikus. Varsti oli kuulda nii pillimängu, tantsumuusikat, vaikset kandlemängu koos lugemisega, paelade sahinat, taimetee voolamist tassidesse ning Hageri muuseumis vanade tööriistade kriginat. Lisaks veel  pidevalt kooli perenaise Elvi Paursoni ja õpetaja Valve Oništšenko toimekaid samme. Fotoaparaadiga liikus kõige selle keskel ringi huvijuht Kerli Luts. 


Tegevust jagus viies töötoas. Õnnepaela tegemise töötoas juhendasid õpetaja Loore Ots, noortekeskuse töötajad Kristi Preimann ja Ingrid Raudsepp. Rahvamaja saalis rääkis rahvariietest ja õpetas tantse Kohila Mõisakooli õpetaja Kairis Kontus. Raamatukogu lugemistoas tutvustasid Hagerit,  lugedes põnevaid  lugusid “Kodukandi aabitsast”, raamatukogu juhataja Anneli Vesiallik, õpetaja Maarja Urv ja rahvamaja juhataja Maria Saarna, kes mängis taustaks kannelt. Lapsed värvisid seal ka värvipilte Hageri värviraamatust. Pillitoas pani muusika helisema Kohila Gümnaasiumi muusikaõpetaja Merve Aug. Hageri muuseumis tutvustasid vanu tööriistu ja mängisid vanu mänge õpetaja Riina Annilo ja muuseumi töötaja Kadri Rütmann. Õpetajatel oli samaaegselt võimalus jagada oma kogemusi leiva küpsetamisest, vaadata allakirjutatu leivaraamatut, rüübata piparmünditeed ning mekkida koduleiba. Lisaks said nad ülevaate Hageri klasside tegemistest, küsimusi sai esitada nii direktorile kui ka mulle. 


Tegutsedes läheb ikka kõht tühjaks. Sestap kogunesid kõik kokku parki laululavale, lastel olid kaasas enda nõud. Väga palju kurtmist kuulda ei olnud, ehkki õhk oli õues üsna karge. Lõunasöögi tõi sel korral kohale Kaire Pihlakas. Värskes õhus maitses toit eriti hea.


Peale väikest sagimist leidsid lapsed  jälle enda töötoad üles ning toimetamine jätkus.


Oligi aeg  kokkuvõtete tegemiseks. Klassiõpetajate aineühenduse juht Anu Kuusler saatis kõigile osalejatele väikese pakikese maiustuste ja tänukirjaga. Töötubade juhendajad said tänuks käsitöö raamatu ja  lastelt  suure aplausi. Õpetajatel ja juhendajatel oli võimalus kaasa saada juuretisepojake. Seejärel hakkas lõngakera ringis veerema: kõik said öelda midagi head päeva kohta. Lapsed olid avatud ning enamus leidis ilusaid sõnu, ka õpetajad ei olnud sõnadega kitsid. Kiitust jagus kõikidele töötubade juhendajatele, tublidele ja kiiresti õppivatele lastele ning Hageri klasside külalislahkele pererahvale.  Eriliselt  jäi meelde ühe väikese tüdruku ütlemine, kes rääkis, et ta pole kunagi enne sellisel töötubadega üritusel osalenud ning see päev tõi talle uue kogemuse ning palju rõõmu. Seega on sellised üritused lastele väga olulised. Järgmiste kohtumisteni! 


Tere, tere Hagerisse!

Hageris meil väga vahva

Siin on  meie kallis pere

Meie armas koolipere

lapsi klassis parasjagu

tarkust jagub kõigile.

Lapsed üsna sõbralikud

õues päike paitab meida

Meil on oma kiigekohta

Mänguväljak lustiline

Turnime ja palli lööme

vahetunde ootame

hullame me rõõmuga

lustime ja möllame

raamatukogus loeme me

peale tunde noortekas

Seal on väga lahe olla

kokkame ja ringis käime

muuseumisse jalutame

vana aega mäletame


Täna kõik siin kokku tulnud

lusti täis ja rõõmsakesed

Tulgu päev meil ilusake

sõbralik ja õpetlik.

2. ja 3.klass koos õpetajaga


Huvijuht Kerli Luts fotod SIIN


No comments:

Post a Comment