Saturday, January 12, 2019

Täitus 110 aastat eestikeelse hariduse andmise algusest Hageris

9. jaanuaril osalesime Hageri Haridusseltsi korraldatud rongkäigus Hageri eelmise koolimaja juurde meenutamaks eestikeelse hariduselu algust Hageris. Tore, et meiega koos oli direktor Neeme Lumi! Kohila gümnaasiumi poolt asetas ta mälestuskivi juurde pärja.

Õp Pille fotod 






 11. jaanuaril korraldasime Hageri koolimajas õpilastele ühise vestlusringi selgitamaks hariduselu alguse olulisust. Kooliaegseid kogemusi ja  meenutusi jagasid meiega Anneli Vesiallik ja Tiia Tomson, kellel oli kaasa näitamiseks vanu tunnistusi ja fotosid.  Saime teada, et koolimaja, mis alustas tööd 1909 aastal lõpetas hariduse andmise 1978. aastal. Tiia Tomson rääkis ka kurva loo, kuidas vana koolimaja hävines.









Õpilaste tagasiside: Ma täna õppisin. Sain Hageri endisest koolist palju teada. Hea oli koos terve kooliga kuulata neid jutte. See oli väga huvitav. Mulle meeldis, et sain palju uusi teadmisi ja targemaks. Kõige põnevam oli, kui näidati pilte. Tüdrukutel olid seljas mustad koolivormid valgete kraedega. Neid kraesid tuli muudkui pesta. Kuulsin, et vana koolimaja oli kahekorruseline ja raamatukogutädi käis seal koolis ja õpetaja Tiia elab vana koolimaja lähedal. Minu lemmikosa oli see, kui tädi Anneli rääkis sellest, kuidas õpetaja õhtul koolist ära läks ja internaadis läks lahti möll. Remoni, Serge ja Meribelli vanavanaema oli koolis kokaks ja tegi väga häid toite.  Sain teada, et vanast koolimajast järgi jäänud osa põletati lihtsalt enne kihelkonnapäevi ära. Väga kurb oli seda kuulata vanast Hageri koolist. Aga oli ilus lugu enne.

Lenna kirjutas: Hageri vanas koolis käis mu vanaema Anneli. Sain teada, et seal olid liitklassid. Kui ma kuulsin, mis nad seal tegid, siis tahaksin ka teha nii.

Peale kuulamist mõtlesid õpilased sellele vanale tähtsale koolimajale ja joonistasid nii nagu nemad seda ette kujutasid. Abiks oli tädi Anneli näidatud foto juba veidi väsinud majast.
 



No comments:

Post a Comment