Monday, May 16, 2011

Rabiveres Audoma talus metsa istutamas.

Annabel kirjutab: Kolmapäeva hommikul läksime Hageri klassidega metsa noori kuuseistikuid istutama.  Teejuhiks oli Tõnu Kalmet. Me pidime tema järgi minema metsalagendikule. Lagendikul olid valmis pandud ämbrid ja labidad. Ämbrite sees olid kuuseistikud.  Igal lapsel tuli endale paariline valida.  Mina istutasin Rometiga. Kui me olime kõik igihaljad puud maha pannud, juhatas metsamees Tõnu meid metsaservale. Seal ta näitas noorte männiistikute mulda panemist.  Selle jaoks oli üks toru, mille pidi mulda suruma. Tuli vajutada ka punasele nupule, mille abil taim mulda asetus.
Kui töö tehtud, siis ootas meid Audoma talus teelaud.  Sõime saiakesi ja jõime teed. Onu Tõnu tutvustas talus olevas muuseumis vanu metsatööriistu. Seejärel kiikusime väheke. Oli tore päev!
Hans kirjutab:  Oli päikeseline päev. Käisime Audoma talus kuuski istutamas.  Sinna sõitsime bussiga.  Läksime jala läbi metsa suurele legendikule. Onu Tõnu sõitis autoga ees.  Istutasime nii palju, et hakkas mega palav.  Istutamine käib niimoodi, et kõigepealt teed „T“ tähe kujulise augu labidaga maasse. Asetad taime sinna sisse ja trambid taime ümbert kinni. Kartsime kohtuda rästikuga, aga asjatult. Kui puud istutatud, läksime sööma. Söögiks anti lihapirukat ja moosisaia. Joogiks oli tee.  See oli tore päev.
 Janno kirjutab:  Ühel päikeselisel päeval käisime Audoma talus puid istutamas.  Läksime talust 1 km kaugusele metsa,  kus meil tuli kuusetaimi istutada.  Tõnu Kalmet õpetas meile, kuidas tuleb taime maasse panna. Kõigepealt tegime labidaga T tähe ja panime taime sinna vahesse. Meie Marvisega istutasime umbes 25 kuusetaime.  See ei olnud kerge töö. Pärast läksime metsast välja, kõndisime mööda metsaäärt kohta, kus näidati meile noorte männitaimede istutamist. Abiks oli punane torukujuline abivahend.  Tõnu ütles, et männitaimed meeldivad kitsedele. Kui töö tehtud läksime sööma.  Sel ajal, kui me keha kinnitasime rääkis Tõnu meile, kuidas kuidas vanasti taimi istutati. Enne kooli tagasisõitu me veel kiikusime . 
Oli tore ja õpetlik hommikupoolik Audoma talus!



No comments:

Post a Comment