Friday, February 12, 2016

ÖÖLUGEMINE 2016


Kohila õpilasesinduse noored koos Veronika Võsuga valisid kõigi vahvate joonistuste seast 4 tublimat: 
  • "Sipsik" Rylan 1.klassist 
  •  "Detektiiv Triibik loomaaias" Elisabeth 2.klassist
  • "Londiste" Marie 3.klassist
  • "Täiesti tavaline perekond" Natalia 4.klassist


4.kl arvasSellel aastal oli lugemisööl meil külas kirjanik Reeli Reinaus. Saime teada, et ta on meie kandi tüdruk. On lõpetanud Kohila Gümnaasiumi. Kui ta koolis käis ei olnud tal kirjutamise vastu erilist huvi. Alustas kirjutamist kümme aastat tagasi, siis kui meie sündisime. Esimese raamatu kirjutas ta  täiskasvanutele. Oma raamatutes kasutab ta sageli muistendeid. Põnev oli kuulata oma Hageri muistendeid, legende. Piltmõistatusi ja lahendada keerdküsimusi. Saime teada, et tal on laps, kellest on ta kirjutanud ühe raamatu. Koos oli huvitav ja lõbus. Seejärel alustasime oma raamatu tegelaste joonistamist. Oli põnev. Jutustasime oma raamatutest. Sellel aastal meeldis see, et oli rohkem vaba aega, ei pidanud nii kiiresti magama minema.  Kui õpetaja läks, algas lõbu, kui saabus olime kohe vait. Oli põnev kassi - hiiremäng.  Nalja oli oi, oi kui palju. Lõpuks jäime magama ja norskasime.

3.kl: Öölugemine algas meie klassile veidi õnnetult: Krete Liis  hakkas suurest rõõmust klassis keerutama ning lõi enda ära vastu laua äärt. Tema rõõm lugemisööst jäigi lühikeseks

Sel aastal käis meil külas Reeli Reinaus. Ta rääkis oma raamatutest. Saime oma küsimustele vastused. Näiteks saime teada, et kõige raskem on mõelda tegelastele nimesid. Selleks ta vaatab vahel ka koolide nimekirju, sest soovib kasutatda tänapäeva nimesid. Raamatute kirjutamine võib aega võtta paar kuud või ka terve aasta. Tal on tihti raamatud saanud alguse enda või sõpradega juhtunud lugudest, on kuskilt lugenud või kuulnud. Nii tekkis näiteks tegelaskuju öökullinaine. Tegelikult oli Tartus olemas kukenaine. Raamat „Roosad Inglid“ sai valmis super kiiresti, sest tal oli mõte peas olemas. Meie klassi Enrico sai koos Reeliga pilti teha, sest ta meenutas ühte talle tuttavat poissi.
Vahepeal sõime salatit ning saime aega ka mängida minijalgpalli põrkepalliga. Koolimajja tuli ka Egor, kuid selgus, et ta oli treeningul kukkunud ning käsi oli kipsis. Lohutasime teda ning soovisime kiiret paranemist. Siis joonistasime pilte oma raamatu tegelastest koridori põrandal. Kui see valmis, tutvustasime oma raamatuid.
Pärast poisid tegid padjasõda ja muid rumalusi. Me saime olla mobiilides öösel. Marie arvas: Ma olin ainus tüdruk ja mul oli üsna raske poiste keskel olla. Nendega oli muidu vahva ka.

2.kl: Neljapäeval tulime  öölugemisele, esimesena jõudis kooli Liisbet, juba kell neli, sest tal olid Kohilas treeningud ja HeleNora ema tõi ta ära. Sel ajal jõudis ta läbi lugeda ühe raamatu ja teist alustada. Veidi aja pärast tuli HeleNora.
Klassis pakkisime asjad lahti ja läksime õp Kristeli klassi.  Meile tuli külla kirjanik Reeli Reinaus koos oma tütrega. Ta jutustas omakirjutatud raamatutest ja vanal ajal Hageris toimunud sündmustest. Kuskile Hagerisse  on maetud Rootsi kuningad ja nende hauaplatsidele ilmusid kaks suurt kivi, mis meenutasid kirstu – nö kirstukivid.
Lõbus oli Taavi Tõnniga võidu joosta.
Õhtusöögiks sõime makaronisalatit.
Hiljem joonistasime koridoris maha pandud tapeedile loetud raamatutest pilte. Need said vahvad! Pärast  saime tutvustada ka oma raamatuid. Kui oli aeg klassi minna, mängisime pudelikeerutamist, vaatasime multikaid Jussist, näksisime kodunt kaasa võetud head ja paremat. Meie klass ei tahtnud sugugi magama minna. Nii olimegi südaööni üleval. Klassis oli palav nagu saunas.  Lõpuks jäime magama  alles reedel.
Hommikul oli klassis tõeline segadus. Pakiti asju, keriti magamiskotte, mis ei tahtnud kuhugi mahtuda.


No comments:

Post a Comment